Hvordan udlejer jeg mit hus?

Der kan findes flere årsager til at skulle udleje sit hus. Måske skal du rejse til udlandet for at arbejde, eller måske har du flere ejendomme og boliger, og udlejer disse efter behov. Uanset hvorfor du ønsker at udleje dit hus, skal det kunne gøres smertefrit, og uden unødige bekymringer. Her kan du læse lidt mere om, hvilke faldgrupper og gevinster der findes, når man selv skal udleje sit hus. 

Skrevet af Maiken Andersen

Ordbog: Udleje eller fremleje

Først og fremmest, skal du udleje eller fremleje dit hus. Hvis du selv ejer huset, er det helt normal udleje, men hvis du ikke selv ejer huset, skal du fremleje. Såfremt du ejer en andelsbolig, såsom et byhus, skal du fremleje.

Dette skal du have styr på før du udlejer

Tidsbegrænset eller ubegrænset leje

Før du lejer dit hus ud, skal du finde ud af om du vil udleje for en tidsbestemt eller ubegrænset periode. Mange vælger at udleje i en tidsbestemt periode, da de på den måde sikre at lejeren flytter igen. Men det kræver en plausibel grund at lave lejen tidsbestemt, det kan fx være at du bo i udlandet og senere kommer hjem og bruge huset igen, og så skal det nævnes i lejekontraktens §11 at lejen er tidsbegrænset. 

Bor du i en reguleret eller ureguleret kommune

Som privat person, er der to love man indretter sig efter, lejeloven og boligreguleringsloven. Boligreguleringsloven omfatter ikke alle kommuner, og du skal derfor finde ud af om du bor i en kommune, der er omfattet af boligreguleringsloven. Det er vigtigt at sætte sig ind i om man bor i en reguleret eller ikke reguleret bolig, da den regulerer reglerne omkring fastsættelse af husleje, vedligeholdelse af boligen og forbedringer af boligen. Det kan virke uoverskueligt at skulle sætte sig ind i boligreguleringsloven samtidig med alle de andre ting der skal gøres, når man står og skal udleje, derfor tager de fleste udlejningsselskaber sig heldigvis af det for dig. 

Lejekontrakten

Lejekontrakten er en vigtig del af det at udleje. Uden en lejekontrakt er du underlagt lejeloven, det kan blandt andet betyde at der ikke er nogen slutdato på lejeperioden og mange andre ting. For at gøre det rigtig nemt for dig som udlejer er der en standard lejekontrakt, typeformular A9, som kan hentes på borger.dk. Det er ikke et krav at man bruger typeformularen A9, så længe den er i overensstemmelse med både lejeloven og aftaleloven. Der er dog nogle punkter man skal komme ind på, men det kan du læse meget mere om her.

Depositum og forudbetalt leje

Depositum og forudbetalt husleje er to ting, der tjener to forskellige formål i udlejningen af dit hus. Det er vigtigt at kende forskellen på de to. Lær her forskellen på depositum og forudbetalt husleje. 

Skat og regler

Det er yderst vigtigt, at du som udlejer har styr på det juridiske omkring skattebetaling af huslejen. Dette har vi skrevet et blogindlæg om, hvor vi hjælper dig igennem hele processen og faldgrupperne. 

Lejemålets stand før indflytning (indflytningsrapport)

Som udlejer er det vigtigt at du har noteret alt omkring det udlejede, sådan undgår du twister med lejer, ved udflytningen. 
Dette skal indflytningsrapporten indeholde:

  • Skriftlighed
    • Skriv standen ned for hvert rum i lejemålet.
  • Billeder
    • Tag billeder af huset, som sikrer dig ekstra dokumentation ved fraflytning.
  • Forbrug
    • Husk at aflæse forbrugsmålere, så du er sikret når lejer beder om regnskab for forbruget.
  • Gyldighed
    • Både udlejer og lejer skal underskrive rapporten, så der ikke opstår tvivl senere hen om gyldigheden.

Lejers indflytning

Det er vigtigt, at du afleverer lejemålet i god og forsvarlig stand til din lejer jf LL §9. Hav derfor styr på nedenstående, inden din lejer flytter ind. På den måde får du en god start på lejeperioden. 

  • Rengøring
  • Ejendele/inventar
  • Tekniske installationer
  • Opmagasinering
  • Udendørs/havearealer

Vil du have mere viden om hvordan du håndterer boligudlejning på egen hånd? Læs vores guide her.