Udgivet 9 marts, 2023

Hvordan udlejer jeg min lejlighed?

Indtjening og en stabil lejeperiode er alfa omega for en succesfuld udlejning. Start med en beregning for, at se om det giver mening for dig økonomisk at udleje (OBS: huslejeindtægt er skattepligtigt):

Det eneste du skal gøre, er at udfylde dit postnummer og størrelsen på din bolig, så beregner vi din estimerede husleje.

Skal din lejlighed til udlejes? Hvor går man hen, hvem skal du spørge og hvad er rigtigt og forkert. Udover at markedet for lejeboliger i København og Aarhus bedst kan betegnes som det vilde vesten for lejere, skal du som udlejer være opmærksom på en række faldgruber, inden du sætter lejligheden til leje.

Skrevet af Maiken Andersen

Her får du 5 gode råd med på vejen!

  1. Tjek din husleje – Her på homeconnector.dk har vi gennem tiden lavet en længere række indlæg. Bl.a. om, hvordan du skal opsætte din husleje korrekt og ikke mindst, hvordan du undgår at ryge i huslejenævnet. Prøv vores huslejeberegner HER – bemærk dog, denne tager udgangspunkt i markedslejen.
  2. Find din ideelle lejer til lejligheden – Det er ikke nok at sætte boligen til leje og vente på henvendelser fra ”revl og krat”. Du vil blive overrasket over, hvor mange som vil ansøge din bolig, især i de store byer, hvis huslejen er sat korrekt. Gå grundigt til værks.
    Hav evt. fokus på følgende:
    1. Arbejdsforhold
    2. Økonomi
    3. Hvad har lejeren lavet før/ hvor har lejeren boet før.
    4. Om de tidligere været lejer. Kan du evt. få en udtalelse fra en tidligere udlejer?
    5. Hvordan har de et med selv at tage initiativ? Kan de f.eks. selv skifte en pære, lufte en radiator ud osv. eller ringer de til dig for stort som småt?
    6. Dertil er kemien mellem dig og din lejer ultimativt det vigtigste i denne beslutning! Brug din mavefornemmelse og lad være med at gå efter første og bedste på papiret. Har du ikke god kemi med din lejer, betyder ovenstående alligevel ikke noget – risikoen for I går skævt af hinanden undervejs er for stor.
  3. Lejere som er meget ”på”, er mange gange ikke godt – Vi har gennem årene erfaret at mange lejer som står klar med depositum, skal være ude af en anden bolig og kan flytte ind i morgen, IKKE er de bedste. Der er derimod ofte en grund til, de er klar til en hurtig flytning fra anden bolig. Vi ved det virker dejligt, at de er klar på at leje din bolig med det samme, men det er fortsat vigtigt, du går grundigt til screeningen af din lejer, selvom du også selv har travlt med at få boligen udlejet. Men, husk at din lejer måske skal bo der i mange år og når I først har underskrevet lejekontrakten er den altså bindende, så det er svært at bakke ud.
  4. Kontrakten – Vi anbefaler altid at du får professionel hjælp til at udfylde lejekontrakten. Desværre kommer mange udlejere i problemer, fordi de har udfyldt deres kontrakt forkert. Fjern den risiko, og brug i stedet de 1.500 – 3.000 kr. det koster at få udarbejdet en kontrakt hos en specialist.
  5. Grundigt indflytningssyn – Når den ideelle lejer er fundet, skal lejligheden overdrages og lejer skal flytte ind. Her anbefaler vi altid du sørger for at lave et grundigt indflytningssyn af boligen, så hverken du eller lejer er i tvivl om, hvilken stand boligen blev overdraget til lejer i. Her skal du sørge for at tage billeder af lejlighedens stand (flade for flade), noter grundigt standen på vægge, gulve, lofter, karme og vinduer. Aflæs forbrugsmålere, så du har mulighed for at lave korrekte forbrugsopgørelser til lejer. Har du separat el-måler på boligen, anbefaler vi at lejer bliver tilmeldt el direkte, så har du én mindre opgave og det er mere overskueligt for lejer at følge sit forbrug.

Det er ikke udelukkende en forretning

At sætte en lejlighed til leje i Danmark, er oftest forbundet med en positiv gevinst. Er du privat udlejer, og udlejer du kun denne ene lejlighed, er det dog ikke en forretning og skal ikke tænkes sådan. Du kan givetvis få et lille overskud, men lad være med at tænk din bolig som et decideret aktiv, når du laver boligudlejning af én enkelt bolig. Vi anbefaler hellere, at du sætter din husleje efter et anstændigt nivaru, så du er mere sikker på at få en god oplevelse og du kan nyde din tid som udlejer.

Det vigtigste af alt er, at både din lejer og dig selv som udlejer, har det godt i lejeperioden. Således kan begge parter sove trygt om natten.

Overvejer du at blive professionel udlejer og investere i flere enheder, herunder projektudlejninger, så er sagen en anden mht. indtjening og administration. Ønsker du sparring, tips eller tricks, sidder vi klar til at hjælpe.

Læs også:
Depositum og forudbetalt husleje
Tilbagebetaling af depositum

Find en bolig der matcher dig

Se et udvalg af vores ledige boliger

Vi hjælper hvor vi kan!

Du er altid velkommen til at kontakte Home Connector, hvis du har brug for vejledning i en specifik sag. Skriv os en mail eller giv os et kald!

Mail: info@homeconnector.dk

Telefon: +45 46 48 12 34