Udgivet 8 november, 2019

Vedligeholdelse af lejebolig – lejer eller udlejer?

Skrevet af Maiken Andersen

Efteråret er ‘åh så smukt’, MEN! 

“Nu falmer skoven trindt om land”, og bladene nærmest vælter ned fra træerne. De blidt danser på grund af den friske vind, der har erstattet sommerens lune brise. Ja, efteråret er i sandhed en smuk og idyllisk affære. I hvert fald på papiret i form af salmen som Grundtvigs, citeret i den første sætning. Men at efteråret udelukkende er en smuk affære, er ikke nødvendigvis den opfattelse, boligejere har i disse dage. Efterårets friske vind og det, til tider, tarvelige vejr er nemlig ikke uden besvær for boligejere.

Ovenstående leder os til et spørgsmål, vi ofte bliver stillet hos Home Connector. Hvem står for vedligeholdelse af udendørsarealer som netop haver og altaner? Er det udlejer, eller er det lejer? Dette spørgsmål vil vi forsøge at besvare i dagens indlæg, der er skrevet med en efterårs-vinkel. Netop fordi denne årstid er en kilde til frustration, når det kommer til boligejere. Så lejer du en lejlighed med en altan eller et hus med en have? Eller udlejer du førnævnte? Så læs med her, hvor vi gør dig meget klogere på vedligeholdelse – af indendørsarealer, men i høj grad også af udendørsarealer. Haver og altaner “lider” sommetider under efterårets eksistens.        

Vedligeholdelse af lejebolig – kort fortalt 

Hos Home Connector forstår vi, at en have eller en altan kan være et betydningsfuldt areal, der er lagt meget energi, mange kræfter og tilmed penge i, og derfor vil vi gerne guide dig til, hvordan du bedst muligt sikrer dig, at haven eller altanen bliver vedligeholdt, når du udlejer din bolig. Vi ønsker ligeledes at guide lejere til, hvordan de skal gribe vedligeholdelsen an, så der ikke opstår problemer. Vi forbinder nemlig boligejere med Danmarks bedste lejere, og derfor er det vigtigt for os, at vi giver god rådgivning til såvel udlejer som lejer. 

Først og fremmest er det essentielt at kortlægge, hvad ‘vedligeholdelse af lejebolig’ dækker over. Der er faktisk mange, der er i tvivl om, hvad det vil sige at vedligeholde noget. Helt basalt betyder vedligeholdelse, at man opretholder det lejede i aftalte stand. Hvis du lejer et hus, forventes det således, at du afleverer huset i den samme stand, som du modtog det i. Det samme gælder naturligvis, hvis du lejer en lejlighed med en altan. Vedligeholdelse omfatter dog ikke hændelige forringelser såsom slid og ælde, hvilket du skal have in mente som udlejer af en ejendom. 

Det var en kort berøring af den indvendige vedligeholdelse af en bolig. Men hvad så med vedligeholdelse af udendørsarealer? Spørgsmålet, vi får igen og igen. Vi vil forsøge at komme med en besvarelse på i det følgende afsnit vedrørende udvendig vedligeholdelse, herunder vedligeholdelse af en have og en altan, der er tilknyttet det lejemål, du udlejer – eller lejer – for den sags skyld. 

Hus med have eller lejlighed med altan – hvem står for at vedligeholde?

Bliv klogere her! 

Kort fortalt kan man altid bede lejer om at afholde den udvendige vedligeholdelse, hvis der er tale om egen have til den bolig, der bliver udlejet eller egen altan, tilknyttet den udlejet bolig. Man kan dog ikke skrive udvendige fællesarealer over på lejer. Dette skal således haves ‘in mente’, hvis man eksempelvis udlejer en lejlighed, med fælles udendørsarealer. Ligeledes er dette vellidt information til en lejer, der måske ikke ved, hvad han eller hun egentligt har vedligeholdelsesansvar for, når det kommer til udendørsarealer.   

Men hvor skal man så angive, hvem der har ansvaret for at vedligeholde husets have eller lejlighedens altan? Dét er ligeledes et spørgsmål, vi ofte får fra udlejere, og det forsøger vi derfor at besvare i denne artikel. Hos Home Connector har vi nemlig et bredt udvalg af lejeboliger. Derfor er det relevant for os at rådgive vores udlejere om, hvordan de skal gribe netop vedligeholdelse an, når det handler om at eksplicitere punktet i lejekontrakten. Omvendt rundt har vi ligeledes en masse glade lejere, der måske mangler guidance til, hvor de kan læse mere om vedligeholdelse i lejekontrakten. 

Kort fortalt kan det ikke aftales, at lejeren har den udvendige vedligeholdelse i lejekontraktens paragraf § 8. Her angives ellers, hvem ansvaret for vedligeholdelsen hviler på. Dette skal i stedet angives i kontraktens § 11, hvor du har mulighed for at tilføje punkter, der ikke indgår som en normal del af lejekontrakten. Udlejer du eks. en villa, vil det være naturligt, at lade din lejer slå græs, klippe hæk og rydde sne. Udendørsarealer er dog ikke facade, tag og udendørs træværk når vi snakker vedligeholdelse af lejebolig. 

Du kan nemlig godt kræve, at lejer vedligeholder udendørsarealer såsom en have eller altan. Dette skal skrives i lejekontraktens § 11. Hvis det er tilfældet, at lejer skal vedligeholde haven eller altanen, kræves det at der er tale om en have eller en altan, der er tilknyttet lejemålet. Således skal haven altså indgå i lejeforholdet, hvorfor den må benyttes af lejer. 

Gode råd med på vejen

Vores bedste tip til dig – som udlejer – er, at du sørger for at få specificeret, hvad lejer har ansvaret for i lejekontraktens paragraf 11. Hvis du er i tvivl, anbefaler vi, at du rådfører dig med en ekspert, der kan sørge for, at din lejekontrakt udformes. Således undgås smuthuller, og lejer er tvunget til at leve op til de krav, du stiller ved indgåelse af lejekontrakt. Vores bedste råd til lejeren er, at læse kontrakten grundigt igennem, før han eller hun underskriver. Vi anbefaler, at lejer stiller spørgsmål, hvis han eller hun er i tvivl. Således sikrer vi transparens og gensidig tilfredshed! 

Vi anbefaler desuden altid, at du læser lejeloven grundigt igennem, inden du udlejer din bolig og udformer kontrakten. På den måde kan du nemlig sikre dig, at der ikke opstår uoverensstemmelser med netop vedligeholdelse af lejebolig (en). Dette kan ende med at koste dyrt på pengepungen. Det samme gælder naturligvis for lejer. 

Vil du gerne vide mere om, hvad du skal gøre, når din lejer fraflytter udlejningsenheden, hvis du altså udlejer din ejendom? Eller vil du – som lejer – vide mere herom, inden du fraflytter den bolig, du lejer? Vi har skrevet et indlæg, der omhandler netop fraflytning, og som gør dig klogere på, hvordan du skal forholde dig i hele processen. 

Læs også:

Vi hjælper hvor vi kan!

Du er altid velkommen til at kontakte Home Connector, hvis du har brug for vejledning i en specifik sag. Skriv os en mail eller giv os et kald!

Mail: info@homeconnector.dk

Telefon: +45 46 48 12 34