Udgivet 4 marts, 2020

Risici ved udlejning af bolig – 3 gode bud herpå.

Hos Home Connector får vi ofte spørgsmålet: “hvad er de største risici ved at udleje min bolig?”, og det er naturligvis et spørgsmål, vi vil gøre vores bedste for at besvare.

Det skal dog understreges, at vi hos Home Connector sørger for, at det kun er de bedste lejere, der får “adgang” til vores lejeboliger. Vi screener nemlig vores lejere, og således sikrer vi masser af tryghed til vores udlejere, og desuden sikrer vi et tillidsfuldt forhold mellem lejer og udlejer, hvor udlejer kan vide sig sikker på, at dennes bolig bliver behandlet med respekt. 

Med andre ord kan altså man sige, at vi kommer de risici ved udlejning af bolig i forkøbet ved at matche de bedste lejere med vores udlejere.

Der findes grundlæggende 3 større risici ved udlejning af bolig som privatperson

1. Skade på inventar og misligholdelse - bare rolig! 

En risiko ved udlejning af bolig er at der kan komme skader på inventar, og endvidere kan man - som udlejer - risikere, at lejer misligholder gulve og vægge i lejemålet, eksempelvis. Det er altså én af de ting, man skal være opmærksom på, når man overvejer at udleje sin bolig, men heldigvis er der nogle forholdsregler du, som udlejer, kan tage, således du undgår, at du kommer til at betale dyrt for eksempelvis ødelagt inventar og misligholdelse. 

Hvis du er grundig, når du laver en indflytningsrapport, kan du nemlig komme mange af de risici, der eksisterer ved udlejning af bolig, til livs. I en indflytningsrapport skal du, som udlejer, dokumentere, hvilken stand dit lejemål er i, når lejer flytter ind, og det samme skal du gøre, når din lejer fraflytter lejeforholdet. Når din lejer opsiger sit lejemål, og du skal føre fraflytningssyn og dernæst udarbejde en fraflytningsrapport, kan du altså kræve, at lejeren istandsætter boligen, hvis vedkommende afleverer boligen i en dårligere stand end ved indflytning. Det er nemlig et krav, at din lejer afleverer lejemålet i samme stand som ved indflytning, og dermed kommer vi problematikken omkring misligholdelse til livs, hvilket vil sige, at der er én mindre ting, du skal bekymre dig om, hvis du overveje at leje din bolig ud. 

Som udlejer skal du dog være opmærksom på, at du ikke kan forvente, at lejer afleverer lejemålet i bedre stand end ved indflytning, og du må ligeledes tage højde for, at almindeligt slid på gulve, eksempelvis, kan forekomme, og at dette ikke lejers pligt at rette op på. 

2. Manglende huslejeindbetaling? 

Som udlejer kan det være enormt trættende, hvis man hele tiden skal bekymre sig om, om ens lejer nu også får betalt husleje til tiden. Heldigvis kan du tage nogle forholdsregler, hvis du gerne vil sikre dig, at det ikke bliver en dårlig vane for lejer. Én af de ting, du kan gøre, er, at du kan være meget beregnende i forhold til at påpege, hvis din lejer ikke har betalt husleje rettidigt. Hvis du - fra starten - pointerer manglende betaling, undgår du, at du implicit accepterer, at det er okay, at lejer betaler for sent - omend der måske kun er tale om et par dage. 

Hos Home Connector forstår vi, at et par dage kan gøre en stor forskel for dit cash flow, og vi forstår, at dit regnskab kan afhænge af, om du modtager huslejeindbetalingen rettidigt. Det er blandt andet derfor, at vi eksisterer: vi connecter dig nemlig med de bedste lejere, som vi har screenet og udvalgt, så du kan være sikker på, at ovenstående ikke bliver et scenarie, der skal udspille sig i din virkelig. Vi har dog skrevet et indlæg omkring hvad du kan gøre hvis din lejer ikke betaler som vil være tilgængeligt senere på ugen, som du passende kan læse, hvis du gerne vil vide, hvordan du skal forholde dig til en problematik som denne.

3. Husleje Klagenævnet:

Den evige snak om, hvor højt og lavt man må sætte sin husleje - Ejer du en bolig som er taget i brug efter 31.12.1991, så kan du tage det vi kalder “markedslejen”, altså den leje som markedet giver dig (Fri lejefastsættelse). Modsat, er din bolig taget i brug før 31.12.1991 går du under det lejedesværdi som lægger sig op ad “den reguleret” leje. Den ligger i de fleste regulerede kommuner på mellem 800 kr og 1.200 kr pr. årlig kvm. Formel: Kvm*800/12 = Den leje som du må tage.
Det er ikke ulovligt, at annoncerer sin leje til det du vil, men vær opmærksom på, at din lejer altid har en indsigelsesmulig til klagenævnet, som i værste fald, kan nedsætte din lejer. Læs mere om huslejeklagenævn her

Men hvad så? Skal jeg udleje min bolig? 

Er du skræmt af, at der findes så mange historier derude om udlejere og deres ricisi ved udlejning af bolig og udlejere der er ‘kommet galt afsted’, og er du i tvivl om, hvorvidt du overhovedet skal udleje din bolig? Vi forstår dig godt, men vi må også bare understrege, at man, som udlejer, kan undgå mange hovedpiner, hvis man sætter sig grundigt ind i de regler, der eksisterer. Vores erfaring er, at de fleste sager opstår, når man har været uopmærksom og ikke særlig grundig, og derfor kan vi kun anbefale, at du altid rådfører dig med jurister på området og specialister, der kan hjælpe dig med din konkrete problemstilling. Så længe du er opmærksom på, hvad der er dit ansvar, og hvad du kan kræve af din lejer samt hvordan, kommer du ikke til at fortryde den ekstra indkomst, som udlejning af din bolig kan give. 

Uden at vi skal oversælge vores service, må vi atter understrege, at vi hos Home Connector kommer ovenstående scenarier til livs ved at sikre transparens på lejemarkedet og ved at sikre tillid mellem udlejer og lejer. Vi varetager begge parters interesser, og for os er det essentielt, at såvel udlejer som lejer får den bedste oplevelse. Med andre ord kan du komme langt, hvis du nøje udvælger den person, der skal bo i dit lejemål, fordi du således ved, hvem du har med at gøre.

Vil du gerne læse mere omkring udlejning af bolig så læs mere i vores komplette boligudlejningsguide her

Ønsker du at udleje din bolig eller høre mere omkring vores service aftale? blot udfyld kontaktformular her - eller ring på telefon / skriv en mail