Udgivet 19 november, 2015

Forældrekøb & udlejning af bolig

Hvert år oplever byerne med de store universiteter en mangel på studieboliger. Derfor vælger mange forældre at hjælpe deres børn økonomisk i jagten på en bolig tæt på uddannelsesinstitutionen. Forældrene låner eksempelvis deres børn penge, så de selv kan købe en bolig. Andre forældre med en stærk økonomi vælger at hjælpe børnene ved at købe hus eller lejlighed og så videre udleje boligen til børnene. Det giver også en mulighed for, at børnene kan modtage boligsikring, og den store fordel ved det er, at boligsikring er skattefri.  

Reglerne for udlejning af boligen

Selvom det er et forældrekøb, og der kun udlejes til eget barn, så anses det skattemæssigt stadig som en selvstændig virksomhed. Det betyder, at du som forældre kan trække flere udgifter fra i lejeindtægter. Blandt andet ejendomsskatter, renovationsafgifter og udgifter til forsikring af boligen. Det betyder dog samtidigt også, at et eventuelt overskud ved udlejning af boligen skal beskattes. Mange vælger at lade sig beskatte gennem virksomhedsordningen, da der er flere fordele at hente, hvis du finansierer købet af boligen ved lån og i forvejen betaler topskat. Du kan læse mere om de forskellige beskatningsmodeller på HER.

Lejekontrakten er stadig vigtig

Selvom du som foreældre udlejer boligen til dit barn, så er lejelovens regler selvfølgelig stadig gældende for udlejningen. Derfor er det en god ide, at I sammen udarbejder en lejekontrakt, hvori forpligtigelserne ved lejemålet står udførligt beskrevet. Det mindsker i høj grad grundlaget for fremtidige konflikter, som desværre kan opstå selvom, at udlejningen af boligen foregår indenfor familien.

Derudover er en lejekontrakt også nødvendig, hvis dit barn vil søge om boligsikring. Det er ikke i alle tilfælde, at det er muligt at modtage boligsikring. Det afhænger af faktorer som huslejens størrelse, personlig indkomst og boligens størrelse.

Kategorier: