Udgivet 21 oktober, 2016

14-dagesfristen ved indflytning

I mange udlejninger bliver der i dag udført indflytningssyn, som beskriver lejemålets stand. Den rapport, som bliver udfærdiget er ofte vedhæftet billeder af lejemålet. Mange lejere føler sig trygge ved at der bliver foretaget et indflytningssyn, for så er de sikre på at de ikke hænges op på noget ved fraflytningen.

Men forestil dig at du lige har fået nøglerne til dit nye hjem, og så skal du bruge en times tid på at gennemgå lejemålet med din udlejer for fejl og mangler. Det er nødvendigt, men chancen for at du kan koncentrere dig 100 % her er nok ikke så stor. Du er spændt på at flytte ind i dit nye hjem og har formegentligt en masse ting planlagt med flytning, samt fraflytning af dit gamle hjem. Dine tanker er ikke helt fokuserede på det indflytningssyn som foretages, og derfor kan du let overse noget under synet.

Det er her § 14 i lejeloven kommer dig til hjælp. Den giver dig nemlig mulighed for at du 2 uger efter indflytningen kan gøre mangler gældende, hvis ikke de er nævnt i indflytningsrapporten (eller i det tilfælde at der ikke er blevet udformet en rapport).

Reglen sikrer at du som lejer for det første ikke kan blive hængt op på denne mangel ved fraflytning og for det andet at du kan gøre manglen gældende over for udlejer.

Hvis ikke du gør manglen gældende indenfor 2 uger fra indflytning, så mister du retten til at få afhjulpet manglen senere hen. Det er klart, at det kun er mangler, som er til stede ved indflytningen og 2 uger efter, som kan gøres gældende. Hvis der opstår en mangel senere hen i lejeforløbet er din udlejer forpligtet til at igangsætte arbejder for at afhjælpe manglen.

Den mest korrekte og sikre måde, som du som lejer bør angive disse mangler 14 dage efter indflytning er skriftligt. Via brev eller e-mail, hvis du og din udlejer har aftalt denne form for kommunikation. Det er altid en god ide at tage et billede af manglen, blot for at kunne bevise den, i tilfælde af at dig og din udlejer ikke er enige eller din udlejer nægter at afhjælpe manglen.

Hvis du gerne vil have hjælp under indflytningen, kan du altid henvende dig til en virksomhed, som foretager indflytningsrapporter. Herved er du sikker på at der er en udefrakommende, som ser på lejemålet objektivt og derfor noterer alle fejl/mangler, der måtte findes i lejemålet. Hos Home Connector kan du tilkøbe en indflytningsrapport for 1.500 DKK, så du kan føle dig sikker i din nye lejebolig.

Kategorier: